Leadership pre 21. storočie

V našom podcaste SHIFT HAPPENS sme diskutovali o dôležitých schopnostiach a zručnostiach potrebných na vedenie ľudí. V tomto článku prinášame zhrnutie kľúčových myšlienok, ktoré môžu pomôcť lídrom úspešne navigovať v komplexnom a nepredvídateľnom prostredí, tzv. VUCA svete. Dnešný líder musí byť pripravený reagovať na nové výzvy novými spôsobmi.

 

Historický kontext leadershipu

Pozrime sa najprv na leadership z historického kontextu.

V 19. storočí, počas industriálnej revolúcie, lídri riadili veľké masy robotníkov pomocou hierarchických a autoritárskych prístupov. V 20. storočí, s nárastom vzdelanosti a  lepších životných podmienok, začali ľudia požadovať viac rešpektu, rozvoja a motivácie, čím sa zvýraznila potreba emocionálnej inteligencie (EQ).

V súčasnom storočí sa situácia zmenila ešte výraznejšie. Globalizácia, outsourcing a ploché organizačné štruktúry vyžadujú od lídrov, aby namiesto kontroly a riadenia využívali vplyv a vyjednávanie. Lídri musia byť schopní motivovať ľudí, ktorí sú nezávislí a dobre zabezpečení.

 

Prístupy k vedeniu vo VUCA svete

VUCA Leadership

Vision (Vízia)

Vízia je základným prvkom vedenia v neustále sa meniacom prostredí. Lídri musia mať jasnú víziu – veľkú hviezdu, ktorá určuje smer. Táto vízia umožňuje členom tímu nájsť si vlastnú cestu a prejaviť kreativitu, zatiaľ čo lídri poskytujú smerovanie bez presných pokynov.

Understanding (Porozumenie)

Neistota sa rieši porozumením. Je tu potreba hlbokého empatického počúvania a porozumenia zámerov rôznych zainteresovaných strán. Vzájomné porozumenie na úrovni človek-človek a zámer-zámer buduje dôveru a bezpečné prostredie, kde je možné otvorene komunikovať.

Clarity (Jasnosť) a Courage (Odvaha)

Komplexnosť vyžaduje jasnosť a odvahu. VUCA líder musí byť schopní počúvať nové veci a byť ochotní počuť aj negatívne správy. Jasná a autentická komunikácia zámerov je kľúčová pre motiváciu a dôveru v tíme.

Agility (Agilita)

Ambiguita sa najlepšie rieši adaptabilitou. Lídri musia byť schopní robiť malé kroky a experimenty, ktoré im umožnia prispôsobiť sa zmenám a reagovať na nové informácie. Agilita zahŕňa aj schopnosť vidieť širšie súvislosti a reagovať na spätnú väzbu od zákazníkov, konkurentov a zamestnancov.

 

Kľúčové princípy pre moderných lídrov

Moderní lídri musia byť mentálne odolní a schopní udržať si fokus v chaotickom prostredí. Lídri potrebujú čas na sebareflexiu a stanovovanie priorít. Vedúci pracovníci v dnešnom VUCA svete musia byť pripravení na neustálu zmenu a vyzbrojení novými prístupmi a zručnosťami.

Čo sú pre vás kľúčové princípy pre vedenie ľudí v dnešnom komplexnom svete? Ak sa cítite, že potrebujete zmeniť spôsob, akým vediete svoj tím, neváhajte nás kontaktovať a podeliť sa o svoje príbehy. Spoločne môžeme nájsť riešenia, ktoré vám pomôžu uspieť v tomto dynamickom prostredí.

 

Sledujte náš podcast SHIFT HAPPENS a diskusie o tom, ako viesť ľudí v komplexnom a dynamickom prostredí.

 

 Autor: Diana Rusnáková