Svet je rýchlo sa meniace miesto plné nejasností, protirečení a náročných rozhodnutí. O tom, že tradičné manažérske prístupy, ktoré fungovali v minulosti, už nestačia na riešenie súčasných problémov nájdete v našom blogu Ako viesť ľudí vo VUCA svete

V tomto článku by sme radi opísali základné princípy Theory U, ktoré aj my v THE SHIFT LAB využívame. Jedným z inovatívnych prístupov k change managementu je Theory U – komplexný rámec, ktorý pomáha lídrom navigovať a tvoriť budúcnosť z miesta hlbšieho pochopenia a spojenia so sebou a s okolitým svetom.

Rôzne koncepty a prístupy v Change Managemente

Existuje mnoho konceptov, prístupov a frameworkov, ktoré sa snažia riešiť problematiku vedenia zmien v organizáciách:

  1. Kotterov model osem-krokový proces zmeny: Populárny prístup, ktorý kladie dôraz na vytvorenie pocitu naliehavosti, formovanie silného koaličného tímu, vytvorenie vízie a stratégií, komunikáciu vízie, odstránenie prekážok, generovanie krátkodobých víťazstiev, konsolidáciu úspechov a zakotvenie nových prístupov do kultúry.
  2. ADKAR model (Awareness, Desire, Knowledge, Ability, Reinforcement): Model zameraný na individuálnu zmenu, ktorý zdôrazňuje potrebu budovať povedomie o potrebe zmeny, vytvárať túžbu po zmene, získať potrebné vedomosti, schopnosti a udržať výsledky zmeny.
  3. Lean a Agile prístupy: Zdôrazňujú flexibilitu, neustále zlepšovanie, minimalizáciu odpadu a rýchlu adaptáciu na zmeny v prostredí.
  4. Systémové myslenie (Systems Thinking): Prístup, ktorý sa zameriava na pochopenie komplexnosti organizácie ako celku a hľadanie riešení, ktoré zohľadňujú vzťahy a dynamiky medzi rôznymi časťami systému.

Do tohto spektra prístupov zapadá aj Theory U, ktorá ponúka hlbší, transformačný pohľad na zmenu, ktorý presahuje tradičné metódy.

Čo je Theory U?

Theory U, ktorú vyvinul Otto Scharmer a jeho kolegovia z Presencing Institute na MIT, je rámec, ktorý ponúka inovatívny prístup k vedeniu zmien a transformácii. Základná myšlienka Theory U je, že aby sme mohli vytvárať novú budúcnosť, musíme sa odpojiť od starých vzorcov myslenia a správania a spojiť sa s hlbším zdrojom našej kreativity a intuície.

Teória je pomenovaná podľa tvaru písmena „U“, ktorý reprezentuje proces zmeny, ktorý prebieha cez tri kľúčové fázy:

  1. Pozorovanie (Sensing): V tejto fáze lídri a tímy začínajú intenzívne vnímať svet okolo seba bez predsudkov a s otvorenou mysľou. Ide o pozorovanie bez úsudku a o hlboké počúvanie všetkých zúčastnených strán.
  2. Presencing (Kombinácia „presence“ a „sensing“): V tejto fáze sa oddeľujeme od minulých skúseností a vzorcov a vstupujeme do miesta hlbokého spojenia so sebou a s naším zámerom. Je to akýsi moment uvedomenia si, odkiaľ konáme a čo je naším skutočným cieľom.
  3. Kryštalizácia a vytváranie prototypov (Crystallizing and Prototyping): V tejto fáze sa vytvárajú nové myšlienky a koncepty, ktoré sú testované a overované prostredníctvom malých prototypov a experimentov. Tento proces nám umožňuje testovať nové nápady rýchlo a s minimálnym rizikom.

Ako Theory U podporuje zmeny a inováciu?

Jedným z kľúčových prvkov Theory U je koncept „otvoreného myslenia, otvoreného srdca a otvorenej vôle“ (Open Mind, Open Heart, Open Will). Tento prístup zdôrazňuje potrebu byť otvorený novým myšlienkam, empaticky počúvať iných a mať odvahu konať a tvoriť nové riešenia. 

Theory U zároveň upozorňuje na vnútorné prekážky, ktoré môžu brzdiť náš progres – hlas úsudku, hlas cynizmu a hlas strachu. Ponúka množstvo praktických nástrojov a metodík, ktoré pomáhajú lídrom a tímom prejsť krivkou U a prijať nový spôsob vedenia, napríklad aj:

  • Social Presencing Theater: Technika na vizuálne a fyzické vyjadrenie systémových výziev a dynamík v tíme alebo organizácii.
  • Co-sensing a Co-shaping Workshopy: Praktické workshopy na spoločné pozorovanie a spoluvytváranie riešení (podrobnejšie popisujeme tento nástroj v 6. epizóde podcastu SHIFT HAPPENS).
  • Prototyping Sessions: Rýchle a praktické vytváranie prototypov, ktoré pomáhajú testovať nové koncepty v reálnom čase.

Prečo Vyskúšať Theory U?

Theory U je vhodná pre organizácie, ktoré sa nachádzajú v situáciách, kde tradičné prístupy zlyhávajú. Môže vám pomôcť otvoriť nové možnosti a cestu k tvoreniu budúcnosti ak vaša organizácia čelí problémom ako:

  • Nedostatočná motivácia a angažovanosť zamestnancov.
  • Nejasnosť v rozhodovaní a smerovaní organizácie.
  • Opakovanie starých vzorcov, ktoré už nefungujú.
  • Nedostatok odvahy experimentovať a inovovať.

Tento rámec vás vyzýva, aby ste sa hlbšie spojili so svojimi hodnotami, zámermi a aby ste zmeny realizovali z miesta hlbokého pochopenia. Theory U nie je len ďalšia metodika; je to transformačný proces, ktorý vás môže posunúť od reaktívneho riadenia zmien k skutočnému spolutvoreniu budúcnosti.

Vedenie z vynárajúcej sa budúcnosti

Theory U prináša nový spôsob uvažovania o zmene a inovácii, ktorý sa zameriava na hlboké vnímanie, spoluprácu a odvahu konať z miesta spojenia s našimi hodnotami a zámermi. Tento prístup je obzvlášť relevantný pre lídrov a manažérov, ktorí chcú viesť svoje organizácie nielen cez aktuálne výzvy, ale aj do neznámej budúcnosti. Ak cítite, že je čas skúsiť niečo nové a chcete posunúť svoje líderstvo na vyššiu úroveň, Theory U môže byť práve tou cestou, ktorú hľadáte.

Ďalšie zdroje: 

1. Viac o úrovniach počúvania podľa Theory U si prečítajte v našom blogu Počúvame svoju budúcnosť?

2. O vzorcoch správania a potrebe sebauvedomenia sa rozprávame v 5.epizóde nášho podcastu SHIFT HAPPENS.